Jak může plesnivý pomeranč v extrémních případech zachránit život? Flemingův převratný objev

Život v dnešní době má mnoho výhod. Jednou z nich je pokrok v medicíně. Ovšem když nejsou lékárny k dispozici, vracíme se ke kořenům.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jaký byl život před padesáti lety, je pro část z nás těžko představitelné. Ještě hůře si ho dokážeme představit ještě dříve. A přesto došlo v minulosti k revolučním objevům, které ho soudobým lidem velmi ulehčily. Jedním z nich je i objev penicilinu, který se na tomto základě začal průmyslově vyrábět, čímž byla zachráněna spousta životů. Věděli jste ale, že si můžete penicilin vyrobit i doma? Jistě, asi tuto možnost nebudete využívat běžně, ale v extrémních podmínkách by se tato znalost mohla hodit.

Flemingův převratný objev

O slavném objevu nositele Nobelovy ceny za medicínu, Alexandera Fleminga, jsme slyšeli v drtivé většině všichni. Vědec na něj přišel čirou náhodou v roce 1928, když zjistil, že plíseň penicilium notatum hubí většinu mikrobů. Tento jev – antibiosa – byl známý již před Flemingovým objevem, nikdo ho ale nedokázal laboratorně provést s takovou mírou úspěšnosti. Plíseň dokáže zabíjet bakterie i při značném rozředění 1:600, ovšem velmi rychle ztrácí své schopnosti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Plíseň penicilium notatum v petriho misce

Účinky penicilia notatum trvají řádově hodiny, maximálně několik dní. Izolování čistého penicilinu pro lékařské účely se ovšem podařilo až v květnu 1940. Následující rok probíhaly testy a první testování takto získaného penicilinu na člověku proběhlo v roce 1943. Po úspěších následovala masová výroba a lék se distribuoval především na válečné fronty zraněným vojákům. V České republice se poprvé továrně vyráběl v roce 1944 v továrně Benjamin Fragner v Dolních Měcholupech (dnešní Zentiva).

Jak si antibiotika připravit doma?

Pro přípravu se nejlépe hodí chléb nebo pomeranče. V případě chleba ho musíte nechat dostatečně uzrát. Vložte kus chleba do igelitového sáčku a nechte ho zrát, než se začnou tvořit plísně. Následně ho nalámejte na malé kousky a pokropte trochou vody. Počkejte, než plíseň dojde do jasně zeleného zbarvení – v této fázi obsahuje kýžený penicilin. (Plíseň přechází z bílé vrstvy do modré a nakonec do zelené.) Při použití pomeranče je postup obdobný – pomeranč trochu pohmožděte a položte na talířek. Nechte ho v temnější části místnosti při pokojové teplotě do té doby, než se utvoří plíseň.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Jedním ze způsobů, jak doma vyrobit penicilin, je nechat dostatečně uzrát chléb

Bezpečné by mělo být jak vnitřní, tak vnější užití. V případě vnitřního užití např. chléb nalámejte do většího hrnku, zalijte teplou vodou, zamíchejte a vzniklou kaši zkonzumujte. Pro vnější užití důkladně vyčistěte ránu, sundejte zelenou část plísně, překryjte jí ránu a zavažte ji. Postup opakujte do úplného vyhojení rány. K získání farmaceutické kvality penicilinu byste potřebovali více času, nicméně v základu jsou postupy stejné a v některých případech může jejich znalost zachránit i život.

Zdroj: Skilled Survival

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Zobrazit další články