Oheň v přírodě si rozdělat umíte, ingredience na chutné jídlo s sebou máte, ale co s tím, když nemáte k dispozici žádné nádobí?
Schopnost připravit si výživné jídlo uprostřed přírody se hodí nejen vojákům v akci, ale i všem ostatním, kteří se chtějí během svého pobytu v přírodě posilnit. Každý si asi dovede představit, jak to udělat, když máte k dispozici nádobí, resp. alespoň ešus. Co ale dělat, pokud žádné nádobí z jakéhokoliv důvodu k dispozici prostě a jednoduše není?
Maso si připravíte na žhavém kameni
Prvním způsobem, jak si v případě absence nádobí pomoci s vařením, je přírodní pánev v podobě hladkého, dostatečně velkého kamene. Ujistěte se, že je kámen čistý nebo ho omyjte vodou, a položte ho tak, aby jej zespodu zahříval oheň. Potom už stačí jen na něj položit maso a dělat to, co byste dělali v kuchyni u pánve.
Vajíčko lze uvařit i v pomeranči
Pomeranč nebo grep, resp. jejich slupku lze využít jako nádobu pro vaření vajíčka. Vydlabejte jí (obsah samozřejmě v ideálním případě zkonzumujte), rozklepněte do slupky vajíčko a tuto improvizovanou misku položte na žhavé uhlíky. Za chvíli bude vajíčko uvařené. Slupka pomeranče vám následně poslouží i jako miska.
Špízy na klacíku jsou klasika
Zde není co řešit, prostě klasika nejklasičtější. Maso, uzenina, zelenina… to vše lze seřadit na vhodný, do špičky ořezaný klacík a opéct nad ohněm. Stejně jako opékáte buřty, si uděláte i špízy. Nejste-li zrovna člen speciální jednotky na misi a o opékání špízů v přírodě víte předem, kousky masa si předtím doma naložte.
Kouzlo alobalu tkví v jednoduchosti
Další jednoduchý způsob vaření na ohništi bez nádobí je založený na použití alobalu. Jednoduše do něj zabalte ingredience (může jít o maso, zeleninu, ale klidně i ananas nebo jiné ovoce, které si chcete připravit v teplé podobě) a pevně zabalený „balíček“ položte na žhavé uhlíky. Chvíli vydržte a večeře je hotová.
Vejce se slaninou v papírovém sáčku
Na závěr jedna specialita. Výborné vejce se slaninou lze připravit dokonce i v klasickém papírovém sáčku. Spodní část papírového sáčku je nejprve potřeba potřít sádlem ze slaniny. Poté je možné nalít syrová vejce do sáčku a propíchat špejlí horní část sáčku. Sáček potom několik minut opékejte na mírném ohni a vajíčka jsou hotová.