Proč se při křtu lodi vlastně používá šampaňské? Známá tradice byla zavedena až v 19. století

Pokřtít loď je dlouholetá tradice. Dříve s k tomu používaly různé způsoby. V 19. století se však ustálil křest lahví šampaňského.

i Zdroj fotografie: Public domain
                   

Když je nová loď v loděnici připravena ke spuštění na vodu, většinou se nejprve pokřtí. Jde o velkolepou slavnost, které se mnohdy účastní známé osobnosti, budoucí kapitán a posádka plavidla. Tradice velí, že o loď je v prostoru přídě nutné rozbít lahev šampaňského. Tento ceremoniál se dělá téměř po celém světě. Dnes již málokoho napadne, proč se vlastně využívá toto luxusní a drahé francouzské šumivé víno.

Titanik prý šampaňským pokřtěn nebyl

Pověra kolující mezi námořníky údajně říká, že pokud loď nepozná chuť vína, pozná chuť krve. To si však často pověrčiví muži a ženy pracující na moři samozřejmě nepřejí. Křtění plavidla je tedy nejen krásný společenský a oblíbený rituál, ale i způsob, jak se vypořádat s údajným nebezpečím. Jedním z argumentů, proč ho dělat, je i osud Titaniku. Ten údajně šampaňským pokřtěný nebyl a všichni ví, jak to dopadlo.

Křtění lodí je rituál známý po staletí, nutno však přiznat, že v minulosti se při něm šampaňské nepoužívalo, ale víno někdy ano. Třeba Řekové a Římané při slavnostech pili velké množství vína, avšak loď spíše polévali vodou. O něco drsnější tradici měli Vikingové, kteří plavidlu žehnali lidskou krví. Babyloňané a muslimové zase obětovali zvířata a hluboce se modlili.

iZdroj fotografie: Public domain
Spouštění brazilské bitevní lodi Minas Gereas

Víno se nejprve šplíchalo ze sklenic

Třeba křesťané využívali i svěcenou vodu, ale při křtu bylo možné využít například vody nabrané z několika moří a smíchané dohromady. O využití vína je záznam při spuštění plavidla Prince Royal v roce 1610. Použil ho princ z Walesu, avšak v tomto případě ho měl na loď vychrstnout ze sklenice. Na konci 17. století však byly skleničky postupně nahrazeny celými lahvemi vína.

Jelikož jde o důležitý okamžik v historii lodě, nakonec v průběhu 19. století převládlo přesvědčení, že plavidla si zaslouží ten nejlepší a nejdražší nápoj. Tím samozřejmě bylo francouzské šampaňské. Existuje i důvod, proč lahev s ním bývá rozbíjena na přídi. Ta je totiž u lodě považována za hlavu. Je to tedy podobné jako při křtu lidí v kostele, kde kněz svěcenou vodou dítě křtí na hlavě. Proto se i loď křtí symbolicky v této části.

Zdroj: TechInsider

Jaké další rituály spojené s pokřtěním lodí ještě znáte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Zobrazit další články
Události247.cz
Události247.cz
Ukrajina válku vyhraje, pokud se jim podaří jedna věc
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Neodymové magnety jsou větším pomocníkem, než byste čekali!
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Máte střevní potíže? Poradíme, jaké probiotika jsou nejlepší!
adbz.cz
adbz.cz
Nebezpečné chyby při skladování hub. Češi jsou na to experti, přitom by stačilo použít selský rozum