Nemáte turistický vařič? Stačí mít po ruce pár plechovek od fazolí a luxusní přenosná kuchyň je na světě

Co a jak použít, pokud chcete v divočině efektivně přežívat: Odpovědí na tuto otázku mohou být přenosná kamna, která vyrobíte z pouhých plechovek.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Plechovky mají spoustu využití a dají se využít pro mnoho účelů. Na cestách vám budou vhod plechovky s jídlem, které se jen tak nezkazí a které přežijí snad úplně všechno. Ale takové plechovky se dají využít i jiným způsobem. A to tím, že se z nich dá celkem jednoduše vyrobit menší vařič, co vám dobře poslouží nejen v přírodě.

Výhody tohoto přenosného vařiče

Pro spoustu lidí není nejlepší volba tvořit otevřený oheň či kamna. Nejsou to totiž vždy ty nejvhodnější způsoby přípravy jídla či zahřátí. Navíc při výrobě těchto přenosných kamen použijete převážně věci, které většina pokládá za odpad a bez výčitek se jich zbavuje. A navíc si ho vytvoříte v podstatě zdarma. Problém s ohništěm by mohlo představovat obtížné nacházení dostatku dřeva, aby byla teplota ohně správně vysoká na vaření. ještě obtížněji se však hledá suché dřevo, zejména za deště nebo třeba ve sněhu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

I když nasbíráte spoustu použitelného dřeva, musíte neustále přihazovat polena do ohně. A pokaždé, když přidáte další špalky, musíte sundat hrnec a odložit ho stranou. Tím často narušíte proces vaření a potrvá déle, než se konečně najíte! Kamna na dřevo jsou rozhodně lepší. Pomáhají řídit teplo a rychlost hoření a poskytují stabilnější povrch pro vaření. Zatímco kamna na dřevo mají vyšší účinnost, stále vyžadují velké množství palivového dřeva. Jenže štípání a řezání větví vyžaduje čas i úsilí. A tradiční kamna na dřevo nejsou zrovna přenosná.

Další výhoda – efektivnost a maximální využití paliva

Tato přenosná kamna fungují velice efektivně i s malým množstvím dřeva. Ke generování velkého tepla můžete použít palivové dřevo, větvičky nebo klidně i šišky. Taková malá přenosná kamna mohou používat téměř jakoukoli hořlavinu, která se nachází skoro všude kolem vás. Navíc oheň mnohem rychleji kamna rozžhaví a připraví je k vaření. Tudíž ani nebudete potřebovat tolik dřeva (nebo jakéhokoli paliva), aby se vám jídlo rychle udělalo a vy jste se i pořádně zahřáli.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Výroba přenosných kamen

Takže vezmete si celkem tři plechovky. Začnete tím, že si vezmete plechovku velkou, s průměrem cca 25 cm. A dáte si ji dnem dolů, poté do boku plechovky vyříznete kolečko. Kolečko umístíte téměř úplně až dolů – průměr bude mít natolik velký, abyste do něj potom mohli umístit další plechovku bez dna, takže zhruba 6-7 centimetrů. Pozor při řezání otvoru, plech je opravdu hodně ostrý a je snadné se o něj pořezat. Pak se ujistěte, že se plechovka do otvoru vejde a zasuňte ji tam.

Potom si vezmete druhou plechovku bez dna, malinko větší, než byla ta menší z těch předchozích, a uděláte do ní dva zářezy. Zářezy povedou zhruba do třetiny plechovky a budou od sebe tak daleko, aby mezi ně pasovala plechovka zastrčená v té velké. Poté ohnete nahoru tu naříznutou část a strčíte plechovku do velké. Pak už jen vyplníte prostor, který vznikl rozdílem velikostí, třeba kamínky. A máte hotovo. Otvorem na boku kamen budete moci jednoduše přikládat. A kamna vás díky své výhřevností perfektně zahřejí.

Zdroj: Skilled Survival

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Zobrazit další články
Události247.cz
Události247.cz
Špatná zpráva pro Putina: Tisíce Rusů si dobrovolně volají s Ukrajinci a prosí je o pomoc
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Proč je ženám pořád zima? Pro zimomřivost je více předpokladů, problém spočívá v hormonech
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Babská rada nad zlato: Nápoj se skořicí a zázvorem pročistí střeva během 3 dnů. Kromě toho začne ubývat tuku na břiše
adbz.cz
adbz.cz
Luštěniny ani kyselé zelí nemusí nadýmat. Klíč je ve správné přípravě