Pokud jste někdy měli při kempování strach, zda se vám povede rozdělat oheň, nezapomeňte příště na sáček brambůrku.
Vypravujete se na kempování nebo jinou aktivitu, kde budete nejspíš rozdělávat oheň? Pak si s sebou nezapomeňte vzít sáček brambůrku, ale nesnězte ho cestou. Nebo aspoň ne celý. Proč? Protože brambůrky jsou jedním z výborných způsobů, jak zapálit oheň prakticky za jakýchkoli podmínek. A nejedná se přitom o nějaké vteřinové vzplanutí, ale o poměrně vytrvalý plamen, na který lze přiložit další hořlavé složky.
Sáček brambůrku do batohu a honem do hor
Výprava do přírody je věc, na kterou se hodně lidí těší, a současně je potřeba nenechat nic náhodě. Příjemný výlet se totiž může snadno zvrhnout ve velmi nepříjemný čas, pokud nejsou všechny věci na svém místě a pokud nemáte pomůcky pro nenadálé situace. Pokud jste se už někde usadili a rozbili tábor, je neoddělitelnou součástí táboření oheň. Nejen jako příjemné místo, kde se všichni sejdou, ale taky jako zdroj tepla a ochrana před zvěří.
Ovšem rozdělání ohně nemusí být jen tak, i když máte všechny propriety. Něco může zvlhnout, něco jste ztratili cestou nebo použili k jinému účelu, případně místo, kde jste očekávali suchý porost – a tudíž dostatek paliva – není takové, jaké jste si ho pamatovali. V každém případě cvakáte zapalovačem a je vám jasné, že ta hromádka silnějších větví od něj jen tak nechytne, takže dumáte, co s touto situaci udělat.
Gurmánské řešení, které křupe a hoří
Řešení problému se přitom může zjevit v předmětu, který byste vůbec nečekali. Ano, v sáčku brambůrek. Ruku na srdce, brambůrky libovolného typu nebývají zrovna dietní jídlo a jako takové obsahují velké množství tuku, stejně jako Coca Cola obsahuje spoustu cukru. A tuk hoří. Takže pro rozdělání ohně není nic jednoduššího, než naskládat k sobě několik bramborových lupínků a použít na ně zápalky nebo zapalovač.
Drobný plamínek z brambůrků vám nejspíš chvilku vydrží, ale i tak není na místě otálet. Připravte si dopředu nějaké drobné větvičky a další hořlavé složky, které budete k tomuto základu přidávat, zatímco dole se bude vypalovat tuk z černajících lupínků. Stejným způsobem můžete použít například krámovou dezinfekci, která má v sobě zase alkohol. Ten stačí nanést na nějaké odličovací podložky a zasunout mezi větvičky.