Rozdělání ohně pomocí brambůrek aneb Jak si při kempování uprostřed divočiny jednoduše vytvořit teplo a světlo

Pokud jste někdy měli při kempování strach, zda se vám povede rozdělat oheň, nezapomeňte příště na sáček brambůrku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vypravujete se na kempování nebo jinou aktivitu, kde budete nejspíš rozdělávat oheň? Pak si s sebou nezapomeňte vzít sáček brambůrku, ale nesnězte ho cestou. Nebo aspoň ne celý. Proč? Protože brambůrky jsou jedním z výborných způsobů, jak zapálit oheň prakticky za jakýchkoli podmínek. A nejedná se přitom o nějaké vteřinové vzplanutí, ale o poměrně vytrvalý plamen, na který lze přiložit další hořlavé složky.

Sáček brambůrku do batohu a honem do hor

Výprava do přírody je věc, na kterou se hodně lidí těší, a současně je potřeba nenechat nic náhodě. Příjemný výlet se totiž může snadno zvrhnout ve velmi nepříjemný čas, pokud nejsou všechny věci na svém místě a pokud nemáte pomůcky pro nenadálé situace. Pokud jste se už někde usadili a rozbili tábor, je neoddělitelnou součástí táboření oheň. Nejen jako příjemné místo, kde se všichni sejdou, ale taky jako zdroj tepla a ochrana před zvěří.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ovšem rozdělání ohně nemusí být jen tak, i když máte všechny propriety. Něco může zvlhnout, něco jste ztratili cestou nebo použili k jinému účelu, případně místo, kde jste očekávali suchý porost – a tudíž dostatek paliva – není takové, jaké jste si ho pamatovali. V každém případě cvakáte zapalovačem a je vám jasné, že ta hromádka silnějších větví od něj jen tak nechytne, takže dumáte, co s touto situaci udělat.

Gurmánské řešení, které křupe a hoří

Řešení problému se přitom může zjevit v předmětu, který byste vůbec nečekali. Ano, v sáčku brambůrek. Ruku na srdce, brambůrky libovolného typu nebývají zrovna dietní jídlo a jako takové obsahují velké množství tuku, stejně jako Coca Cola obsahuje spoustu cukru. A tuk hoří. Takže pro rozdělání ohně není nic jednoduššího, než naskládat k sobě několik bramborových lupínků a použít na ně zápalky nebo zapalovač.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Drobný plamínek z brambůrků vám nejspíš chvilku vydrží, ale i tak není na místě otálet. Připravte si dopředu nějaké drobné větvičky a další hořlavé složky, které budete k tomuto základu přidávat, zatímco dole se bude vypalovat tuk z černajících lupínků. Stejným způsobem můžete použít například krámovou dezinfekci, která má v sobě zase alkohol. Ten stačí nanést na nějaké odličovací podložky a zasunout mezi větvičky.

Zdroj: Skilled Survival

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články