Způsob, jak rozdělat oheň i z mokrého dřeva a za silného větru. Znát by ho měl každý, je velice jednoduchý

NÁZOR: Počasí je někdy nevyzpytatelné a může zkazit dříve ideální podmínky k rozdělání ohně. Existuje ale účinný způsob, jak dříví zapálit klidně i po dešti.

Táborový oheň i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Rozhodnete-li se kempovat v přírodě, případně se třeba vypravíte na ryby, můžete potřebovat oheň (teď přeskočme poučky, že se nemá rozdělávat v lese atd., nebo že existují plynové kartuše a vařiče). Ten v chladném počasí zahřeje a poslouží i k přípravě jídla; navíc je všeobecně známé, že plápolající plameny u člověka vyvolávají pocit bezpečí a dobré nálady. Ovšem pokud budete nuceni oheň rozdělat za deště s mokrým dřívím, může to být hlavně pro méně zkušené táborníky problém, ale lze se na to dopředu připravit – tip jsem našel docela náhodou.

Stačí jenom mýdlo a benzín

K rozdělání ohně samozřejmě existují i komerční přípravky, včetně tuhých podpalovačů, které byly dříve běžné v mnoha domácnostech. Místo nich si ale můžete připravit účinnější náhradu, a to klidně doma (nebo raději někde na vzduchu), jak uvádí Cpykami. Stačí k tomu jenom dvě suroviny, které jsou dostupné – první je klasický benzín, a tou druhou mýdlo na praní. Jasně, benzín hoří, to je mi novinka – ono to ale není pouze o něm. A ne, není to ani napalm.

Jak vyrobit účinnou zápalnou směs

Mýdlo můžete k výrobě použít jakékoliv, dobré je ale 72procentní mýdlo na praní. Stačí to nejlevnější, které seženete za pár desítek korun, utrácet peníze za drahé je zbytečné a na efekt to nemá vliv. Pak už stačí jenom kostku mýdla nastrouhat na hrubém kuchyňském struhadle a mýdlové hoblinky nasypat do běžné plastové lahve o objemu 0,33 litru – na výrobu zápalné směsi jde o ideální velikost, ale samozřejmě jí lze připravit i více.

Zápalnou pastu vyrobíte za pomoci mýdla na praní iZdroj fotografie: Malene Thyssen / Creative Commons / CC BY-SA
Zápalnou pastu vyrobíte za pomoci mýdla na praní

K těm potom přilijte benzín v takovém množství, aby dosahoval cca 1 cm od hrdla lahve. Následně v ní směs uzavřete a nechte 1 až 2 dny stát na nějakém teplejším místě (ne na slunci, ale aby nebyla v chladu). Benzín se s mýdlem pěkně promísí a vytvoří jakousi zápalnou pastu, kterou půjde z lahve velice jednoduše vymáčknout lehkým stisknutím, ale zároveň nebude tekutá, abyste jí nevymáčkli moc nebo jí něco nechtěně nepolili.

Přístřešek v přírodě

Vojenské a jiné triky pro přežití v přírodě i do běžného života: na ránu cukr, vodu získáte z indiánské studánky, močí se zbavíte bakterií

Takováto pasta hoří velice dobře za jakéhokoliv počasí, stačí ji jenom vymáčknout na kousek dřeva a zapálit. Chytí v podstatě okamžitě i za deště nebo silného větru, což bohužel o řadě tuhých podpalovačů tvrdit nelze, případně velice rychle zhasnou, když na ně naprší. Kdybyste přitom použili pouze benzín, nejspíše by velice rychle shořel, ale směs s mýdlem vydrží mnohem déle, a proto od ní velice dobře chytá i mokré dříví. Není sice k dennímu užívání, ale jako nouzová se v jistých situacích určitě hodí.

Zápalnou užívejte pouze venku

Ještě než se k vytvoření takového podpalovače odhodláte, mějte na paměti zásady bezpečné manipulace s hořlavými látkami. K rozdělání ohně pak není třeba příliš veliké množství směsi, obvykle stačí „kapka“ 2×2 cm. Třetinková lahev vám tedy vystačí poměrně dlouho. Pokud ale budete na ohni něco opékat, nezapomeňte počkat, dokud všechna směs vyhoří. Doma (v krbu, kamnech…) pak tuto směs vůbec nepoužívejte, pouze venku pod širým nebem a za předpokladu, že v okolí není nic, na co by se mohl oheň nekontrolovaně rozšířit.

Jaký způsob rozdělání ohně volíte za špatného počasí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Jindřich Svěcený

Mým hlavním zájmem jsou zbraně a nová technika, pravidelně ale sleduji i vojensko-politické vztahy. Jakožto staršímu ročníku je mi blízká technika Východního bloku, kterou rád srovnávám s tou Západní. Spíše než za odborníka se považuji za nadšeného amatéra, který chce sdílet názory s ostatními.

Zobrazit další články